Kattungar

Kattungarna säljs enligt SVERAK’s (Sveriges kattklubbars riksförbund) regler. De får inte flytta från sin mamma  förrän tidigast vid 12 veckors ålder och är då id-märkta, vaccinerade mot kattpest, kattsnuva och klamydia (x 2) och besiktigade två gånger av veterinär. Besiktningsintyget får inte vara äldre än 7 dagar när kattungen flyttar. De är dolda fel-försäkrade.

Jag säljer kattungar efter personlig kontakt och möte. Tänk igenom innan mötet om du har tid med katt och om det är rätt i tid att skaffa katten just då. Jobbar du/ni heltid kanske du skall ha två katter så de kan ha sällskap av varandra?
Sibiriska katter fungerar lite som hundar – utan uppmärksamhet och sällskap blir de olyckliga. De är aktiva, nyfikna och duktiga klättrare och väldigt sociala. De blir ganska stora och behöver utrymme för lek och stimulans för att trivas.

Om någon i familjen är allergisk är det viktigt att ni har testat allergin innan ni kommer. Jag tar tyvärr inte emot testbesök längre utan ni får vända er till de som organiserar testhem på Sällskapet Sibirisk katt, www.sibiriskkatt.se. Tänk på att många allergiker reagerar  starkare på allergenen från kattungar jämfört med vuxna katter.

Katterna behöver få vara ute under kontrollerade former, kanske en innätad balkong eller altan eller på promenad i sele. Bor du i villa så kan en kattgård bli väldigt populär. Jag säljer inte kattungar som utekatter! Det är sällan man bor så att katter kan vara ute själva utan risk att bli överkörda, hamna i slagsmål eller bli instängda. Bor man i villa så är det ganska vanligt numera att man bygger en innätad kattgård med kattlucka in till huset. Då kan katten välja själv när den vill gå ut och ägaren vet att den är säker.

Du måste vara införstådd med att sibiriska katten har en päls som behöver skötas om. De fäller sin underull vanligtvis en gång/år och då är det extra viktigt att man kammar bort den gamla ullen. Kamning (det räcker inte att borsta) är nödvändigt och också badning då och då eftersom pälsen blir ganska fet.

En katt som inte går i avel ska kastreras. Den mår bättre av det och du får den goa myskatten som du vill ha. En okastrerad katt är väldigt hormonpåverkad, blir orolig, går ner i vikt och börjar ofta revirmarkera (kissa)  inomhus på “fel” ställen. Veterinärer rekommenderar att det görs vid ca 4-6 månaders ålder. En hona behöver inte ha haft kull (gamla fördomar) och de behöver inte ha blivit könsmogna när detta görs.

Vissa allergiker tål sibirisk katt bättre än andra katter. Läs mer på Sällskapet Sibirisk katt. (En rasring för sibirisk katt) Där finns kontaktuppgifter på testhemsförmedlare som kan ge telefon- och mailadress till ägare av sibiriska katter som tar emot allergiker som vill testa om man tål rasen. Jag tar inte längre själv emot allergiker som vill testa av olika skäl (men har gjort det tidigare) . Sällskapet har också en pdf-fil om vad man ska tänka på när man köper en katt eller kattunge.

Jag vill passa på och lägga ut en varning när det gäller s k sibiriska katter som säljs på Blocket. De kostar ofta kring 4500:- och har ingen stamtavla, är oftast inte besiktigade, vaccinerade eller avmaskade utan det får du senare bekosta själv. En katt utan stamtavla är en hus-/bondkatt och inget annat. Den kan också bli en älskad familjemedlem men det är bedrägeri att kalla den för “sibirisk katt” utan att den har stamtavla. Och om man väljer att köpa katten p g a allergiska besvär så blir man lurad.

Så här går det till att köpa raskatt enligt SVERAKs regler.

  • Den första kontakten tas oftast via telefon eller mail. Jag tycker bara att det är roligt att “prata katt” så ring gärna om du undrar något om rasen eller kullen/kullarna.
  • Om du hör av dig när kattungarna är för små att besöka, så kan du teckna dig på en intresselista ( dvs efter det att kattungarna är födda, innan dess vet jag för lite för att kunna lova något). Maila mig och berätta lite mer om dig/er och säg att du vill stå på listan. (Jag är tacksam för om du meddelar mig om du hittat en kattunge på annat håll under väntetiden). Jag berättar då lite mer undan för undan om via mail hur ungarna utvecklas. Det är dock ingen garanti att du får en kattunge, eftersom det ofta brukar bli fler på listan än antalet kattungar.
  • Sen kommer vi överens om  personlig kontakt – vanligtvis genom att du/ni kommer och tittar på kattungarna när de blivit ca 5-6 veckor. Jag är noga med att kattungen ska komma till rätt hem, en blyg kattunge passar t ex kanske inte i ett hem med små barn.
  • Kanske faller du/ni för någon av kattungarna men vill tänka på saken något dygn. Det går bra, men när kattungen inte är tingad så kan även andra få titta på den.
  • Att du vill/får köpa katten är inte klart förrän vi skrivit ett tingningsavtal och du betalat en handpenning på 2000:-. Om du efter det skulle ångra dig så får du inte handpenningen tillbaka eftersom en tingning är ett avtal om köp.
  • När kattungen är 12 veckor eller någon/några vecka mer, så är det dags för den att flytta till sitt nya hem. Då skrivs ett överlåtelseavtal och resten av köpeskillingen betalas dvs 10 000:-. Efter det är kattungen din! Kolla vilket datum kattungen är leveransklar, så du  kan hämta kattungen när det är dags. Om du är förhindrad flera veckor efter datumet så prata med mig så kanske vi kan hitta en lösning. Gör detta i samband med tingningen i så fall, eftersom jag senare kan ha gjort upp planer för mitt liv efter kattungarnas flyttdatum. Kattungens besiktningsintyg får heller inte vara äldre än 7 dagar och man brukar vaccinera kattungarna samtidigt.

Jag vill gärna hålla kontakten även efter köpet, för det känns skönt att få veta  hur kattungen utvecklas och blir bara glad om du hör av dig om du har frågor om din katt!

S*Zjillas sibiriska katter